Top Comunitati

Stiri din Romania

bullet

Deputatul Alina Gorghiu despre Basarabia: stat vecin, afectat de abuzuri de o cruzime revolt├äâtoare

Deputatul PNL Alina Gorghiu a organizat ieri 20 mai , o dezbatere cu tema "Solidari cu Moldova. Solu├ů┬úii europene pentru o democra├ů┬úie real├äâ în Republica Moldova", care a avut loc în sala Drepturilor Omului din Parlament, transmite Romanian Global News.


La dezbaterea au participat reprezentan├ů┬úi ai societ├äâ├ů┬úii civile din România ├ůči Basarabia, precum ├ůči deputa├ů┬úi ├ůči senatori semnatari ai unei peti├ů┬úii de condamnare a abuzurilor recente din cel de-al doilea stat romanesc. Dezbaterea vine dup├äâ încheierea unei campanii de strângere de semn├äâturi în Colegiul 22 din Bucure├ůčti intitulat├äâ "Solidari cu Moldova". Deputatul Alina Gorghiu, care a participat vreme de dou├äâ s├äâpt├äâmâni la campania de strângere de semn├äâturi în Colegiul pe care îl reprezint├äâ în Camera Deputa├ů┬úilor, a declarat: "Am fost pl├äâcut suprins├äâ de faptul c├äâ bucure├ůčtenii se simt solidari cu moldovenii, care au trecut recent prin momente nu prea pl├äâcute. Peste 3.500 de persoane au semnat pentru sus├ů┬úinerea moral├äâ a cet├äâ├ů┬úenilor moldoveni. Iar semn├äâturile lor vor ajunge la pre├ůčedintele în exerci├ů┬úiu al Uniunii Europene, premierul ceh Mirek Topolanek. Scopul este acela de a reaminti UE c├äâ este responsabil├äâ pentru asigurarea respect├äârii drepturilor omului ├ůči dincolo de grani├ů┬úele Uniunii. Consider c├äâ nu ne fac cinste reac├ů┬úii anemice în privin├ů┬úa situa├ů┬úiei din Republica Moldova. Ca popor care a tr├äâit aproape jum├äâtate de secol sub dictatur├äâ comunist├äâ, dar care a demonstrat c├äâ poate cre├ůčte într-un popor european, trebuie s├äâ facem tot ce ne st├äâ în putin├ů┬ú├äâ pentru a sprijini, promova ├ůči ap├äâra drepturile omului la granita Uniunii".


"Încerc├äâm s├äâ identific├äâm metode punctuale prin care societatea civil├äâ din România se poate implica în asigurarea unei democra├ů┬úii stabile, de tip european, în Republica Moldova. Vorbim de un stat vecin, afectat de abuzuri de o cruzime revolt├äâtoare ├ůči de cenzura repetat├äâ aplicat├äâ presei", a declarat Alina Gorghiu.


In cadrul dezbaterii Liderul Grupului PNL din Camera Deputatilor, Calin Popescu Tariceanu, l-a caracterizat pe liderul de la Chisinau drept un"batran aparatcik cu o abilitate politica deosebita" de a-si ascunde adevaratele convingeri politice in momentele in care i-a folosit. "Acum, cand a avut nevoie de o alta tactica, nu a ezitat - fara sa-i pese de Romania si de relatia cu Uniunea Europeana - si sa faca ceea ce trebuie facut pentru a castiga alegerile si anume sa calce in picioare tot ceea ce inseamna drepturi si libertati cetatenesti", a subliniat Tariceanu. Fostul premier a mentionat ca,atatatimp cat la nivelul conducerii din Moldovaraman in functii cheie persoane care provin din Partidul Comunist, lucrurile nu se vor schimba.


"Daca Moldova introduce vize pentru romani, nu trebuie sa facem si noi aceeasi greseala. Aceasta problema legata de acordarea cetateniei trebuie explicata foarte clar. Nu exista alte obiective decat sa dam cetatenia romana celor care au avut-o si pe care si-au pierdut-o din cauza evolutiilor istorice din perioada postbelica sau antebelica", a mai afirmat Tariceanu, care a uitat insa sa precizezeze ce a facut el ca Prim Ministru, timp de patru ani pentru Basarabia.


 


Presedintele Comisiei de politica externa din Senat, Titus Corlatean a precizat ca Romania a contat pe o anumita solidaritate din partea "familiei europene si euroatlantice", iarraspunsul nu a fost pe masura asteptarilor. Corlatean a interpretat ca acest lucru demonstreaza faptul ca autoritatile romanestin-au stiut sa profite de cei doi ani de apartenenta la Uniunea Europeana.


Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat ca "in Republica Moldova se incalca drepturile omului, se savarsesc abuzuri, nu doar cu ocazia alegerilor si imediat dupa alegeri, ci de ani de zile". Potrivit Olteanu, Republica Moldova este condusa "de o grupare care si-a asumat titlul de comunist si comportamentul de lacusta si care incearca sa acapareze avutia nationala prin control politic".


La randul sau deputatul reprezentand Basarabia in Parlamentul Romaniei, Tudor Pantaru, mentionat faptul ca Romania nu a avut coerenta in relatia cu Basarabia neexistand nici-un fel de strategie fata de cel de-al doilea stat romanesc. El a denuntat si superficialitatea cu care unii politicieni de la Bucuresti privesc problematica Basarabiei.


La dezbatere au participat mai multe organizatii ale studentilor basarabeni precum si Romeo Mosoiu si Eugen Popescu, membrii ai Coalitiei Societatii Civile pentru Romanii de Pretutindeni.


In interventia sa, Eugen Popescu, director general al Romanian Global News, a subliniat greseala (asumata neoficial de liberali) fostului guvern Tariceanu de a trece Departamentul pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni in subordinea MAE si anihilarea practic a acestei institutii, situatie care, in pofida promisiunilor Presedintelui Basescu, continua si astazi. De asemnea Popescu a subliniat bugetul extrem de mic al DRRP si dezinteresul clasei politice nu numai pentru Basarabia si basarabeni ci si pentru ceilalti romani din jurul frontierelor si Balcani ca si pentru emigratia romana, careia i se promit tot felul de lucruri in campania electorala de care se uita la sfarsitul campaniei.


Directorul Romanian Global News a subliniat ca alegerile din Basarbaia fiind fraudate, actuala conducere nu are nici-o legitimitate, iar dialogul acestei conduceri nelegitime cu institutii europene, trebuie blocat de catre Romania. El a invitat clasa politica sa-si asume demersul reunirii celor doua state romanesti prin mijloace democratice si eliminarii consecintelor Pactului dintre Hitler si Stalin.


La randul sau Romeo Mosoiu a declarat ca este foarte important ca statul roman sa aiba un plan pe termen scurt si mediu pentru Basarabia si care trebuie sa fie asumat de intraga clasa politica.


Mosoiu a mai precizat rolul pe care Coalitia Societatii Civile pentru Romanii de Pretutindeni si l-a asumat si anume monitorizarea eficientei politicilor guvernamentale si activitatii parlamentare privind romanii de pretutindeni si informarii opiniei publice atunci cand banul public va fi risipit.

Sursa: Romanian Global News

Comentarii

Adauga comentariu

Va rugam nu scrieti date de contact in campul "Text". Folositi campurile de "Email" si "Telefon".
Cod vizual

Alte stiri

Politic show: Protocolul tinut secret de Tudorel Toader. Ministrul Justitiei refuza sa faca publice numele membrilor comisiei SIPA; Ministrul Transporturilor nu crede ca autoritatile sunt de vina...

Unirea - un fenomen exploatat de speculantii politici In Republica Moldova, in an electoral, s-au inmultit actiunile unioniste. Ca argument serveste implinirea a 100 de ani de...Citeste articolul

Politic show: Alegatorii lui Putin, momiti la vot cu oua si cartofi vanduti cu 30% mai ieftin; Orban: PNL sustine unirea cu Republica Moldova; Adrian Nastase si Dumitru Prunariu, prezenti in Rusia...

Dupa dezvaluirile lui Ponta, Olguta Vasilescu vorbeste de "provocarea" in cazul sau si al lui Dragnea. "Asta au incercat procurorii si in dosarul meu"...Citeste articolul

Stiri pe Categorii

In strainatate